Intr-un sat izolat din Romania numarul bolnavilor de vitiligo este semnificativ mai mare decat in restul tarii. Medicul roman Stanca Birlea si colegii sai de la Universitatea din Denver, Colorado au analizat intre anii 2001 si 2006, un numar de 1.673 locuitorii dintr-un sat de munte din judetul Maramures. Cercetatorii au colectat informatii privind genealogia, frecventa si structura familiilor in care erau prezente cazuri de vitiligo. In cursul cercetarii, oamenii de stiinta au identificat si examinat 51 de pacienti cu vitiligo. “Frecventa de 2,9% a cazurilor de vitiligo este de 19,3 ori mai mare decat in satele alaturate, de 7,5 ori mai mare decat pe insula Bornholm, Danemarca; de 5,7 ori mai mare decat in Calcutta, India si de 22,5 ori mai mare decat in provincia Shaanxi, China, acestea fiind singurele populatii pentru care exista date empirice ale prevalentei vitiligo”.
Frecventa celorlalte boli autoimune, precum afectiunile tiroidei, diabetul tip 1 si artrita reumatoida era deasemenea ridicata.
Frecventa celorlalte boli autoimune, precum afectiunile tiroidei, diabetul tip 1 si artrita reumatoida era deasemenea ridicata.
Cu toate acestea, varsta medie la care apareau primele simptome de vitiligo este de 36.5 ani, mult peste media declansarii la indivizii caucazieni. Analizele au indicat ca acest factor neobisnuit nu avea o componenta genetica. “In timp ce susceptibilitatea genetica pare sa implice un factor genetic, declansarea propriuzisa a bolii presupune existenta unui factor declansator”
Sursa:
American Journal of Dermatology