Cum se diagnostichează vitiligo ?
Atunci când un medic are suspiciunea că pacientul din fața sa ar putea să sufere de vitiligo, îi adresează întrebări despre istoricul său medical. Factorii importanți pe care-i are în vedere sunt: vitiligo la alți membri ai familiei, prezența unei mâncărimi la nivelul pielii, o arsură solară sau altă traumă a pielii cu cel mult 2-3 luni în urmă în zona în care a apărut depigmentarea, stres sau albire prematură a părului (înainte de 35 ani). Prezintă interes și istoricul medical al pacientului și al familiei sale. De exemplu dacă pacientul sau cineva din familia lui suferă de vreo dereglare autoimună sau dacă pacientul este sensibil la soare.
Medicul va examina apoi pacientul pentru a elimina alte probleme medicale. Medicul poate lua o biopsie din pielea afectată și sânge pentru analize medicale precum NFS (numărătoarea formulei sangvine) sau pentru verificarea funcției tiroidei. Pentru confirmarea diagnosticului, medicul va examina pielea cu o lampă specială numita lampa Wood cu ajutorul căreia luminează zonele cu vitiligo. Prin aceasta examinare, medicul încearcă să elimine alte probleme medicale (ciuperci etc). Un test de sânge pentru determinarea prezenței anticorpilor antinucleari poate fi efectuat pentru a releva prezența altor boli autoimune.
Este adevărat că vitiligo nu poate fi tratat ?
Vitiligo este dificil de tratat însa în ultimii ani au fost elaborate diverse remedii cu rezultate bune. Perioada tratamentului este lunga – pana la 6 luni pentru a vedea mici rezultate. Atunci când un anumit tratament nu dă roade pentru dumneavoastră, este recomandat sa încercați un altul.
Este adevărat că vitiligo e doar o afecțiune de natură cosmetică ?
Nu. Deși vitiligo nu este fatal și nu exista alte simptome fizice decât petele albe, efectele emoționale și sociale ale vitiligo sunt binecunoscute.
Ce tratamente sunt disponibile ?
Pe lângă tratamentele clasice cum ar fi PUVA și cremele cu steroizi, au fost elaborate noi tehnologii precum Narrow Band UVB (ultraviolete de tip B de bandă îngustă), crema pseudocatalasa, laser excimer, grefarea de piele și transplantul de pigment, psoraleni topici si imunomodulatoare.
Nu există un tratament care funcționează pentru toată lumea. În timp ce un pacient poate răspunde bine la PUVA, altul poate răspunde la nbUVB sau la imunomodulatoare. Din această cauza multi specialiști în vitiligo încearcă mai multe terapii pentru un pacient pana o găsesc pe cea mai potrivită.
Cât durează tratamentul pentru vitiligo? Când se văd primele rezultate?
Rezultatele în urma tratamentelor variază de la persoană la persoană. Unii văd rezultate după 3-5 luni. Altii nu vad niciun rezultat mai devreme de 8 luni. Cu ajutorul imunomodulatoarelor unii pacienți au prezentat repigmentare după 4-8 săptămâni. Pentru alții durează mai mult. Regula de bază este să aștepți cel puțin 3-6 luni înainte să speri la rezultate din partea oricărui tratament. În mod special, unele tratamente pot dura chiar și mai mult de 2 ani pentru rezultate bune. Dacă ai facut un tratament și apoi renunti la el după 3 luni pentru că nu dă rezultate, atunci nu ai așteptat suficient.
Ce este PUVA ?
PUVA este una din cele mai vechi terapii folosite în tratarea vitiligo. Terapia PUVA orală este folosită la cei cu extindere extensivă a bolii (peste 20% din suprafața corpului) sau în cazul celor care nu răspund la terapia PUVA topică. Psoralenul oral nu este recomandat copiilor sub 10 ani din cauza unui risc crescut de deteriorare a vederii. În cadrul terapiei PUVA orale, pacientul administrează pe cale orală doza de psoralen cu două ore înainte de expunerea la UVA artificiale (ultraviolete de tip A).
Medicul reglează doza de lumina pana când pielea din zonele tratate devine roz. Tratamentul este prescris de obicei de 2-3 ori pe săptămână, niciodată în doua zile consecutive. Persoana aflată sub tratament trebuie să evite lumina solară timp de 12-24 ore și să poarte ochelari de soare ca să-și protejeze ochii. Cele mai frecvente efecte adverse ale terapiei PUVA sunt arsurile solare și tulburările digestive datorate pastilelor cu psoralen. Mulți pacienți au observat că pot elimina tulburările digestive dacă mănâncă ceva cu conținut bogat în amidon înainte de a lua pastilele.
Ce este PUVA-SOL?
Pentru pacienții care nu dispun de acces la facilitați PUVA, medicul poate prescrie psoralen în combinație cu expunerea la soare. Medicul furnizează pacientului instrucțiuni precise despre desfășurarea tratamentului acasă, ținând sub observație bolnavul.
Ce este o cremă sau un unguent cu steroizi topici?
Cremele cu steroizi au diferite puteri și sunt disponibile sub diferite mărci: Elocon, Clobetasol, Ultravate, Cyclocort, Descort, Pramasone si Tridesilon. Desi procesul nu este complet înțeles, steroizii sunt folositori în repigmentarea pielii în special în fazele incipiente ale bolii când avem de-a face doar cu zone mici de tratat.
Corticosteroizii sunt un grup de medicamente similare hormonilor produși de glanda adrenală (de exemplu cortizonul). Medicii obișnuiesc să prescrie un corticosteroid slab pentru copiii sub 10 ani și unul mai puternic pentru adulți. Pacienții trebuie să aplice crema pe zona afectată timp de cel puțin 3 luni înainte să se aștepte la rezultate. Este cel mai simplu și mai sigur tratament dar nu e la fel de eficient ca și celelalte. Pentru că steroizii pot subția și deteriora pielea, pacientul care urmează tratamentul trebuie monitorizat atent. Datorită efectelor secundare, cremele cu steroizi nu trebuie folosite pentru perioade lungi de timp.
Ce este un steroid?
Steroid înseamnă hormon în limba greaca. Unii steroizi sunt produși pe cale naturală în organism: cortizol, testosteron etc. Steroizii se împart în mai multe categorii: cortico, glutico, hormoni sexuali și anabolizanți. Când steroizii artificiali sunt prescriși și utilizați în mod corect, pot fi de ajutor iar efectele lor secundare sunt minimizate.
Ce este terapia cu psoralen topic?
Terapia cu psoralen topic se folosește în cazul pacienților cu un număr mic de pete (care afectează mai putin de 20% din suprafața corpului). Tratamentul consta în expunerea la lumina UVA o dată sau de două ori pe săptămână. Medicul sau asistenta aplica un strat subțire de psoralen pe zonele depigmentate ale pacientului cu 30 de minute înainte de a-l expune la radiații UVA.
Pacientul este apoi expus la UVA pentru o perioada de timp, suficientă pentru ca zona depigmentată să devina roz (efectul de înroșire nu trebuie sa fie imediat, cel mai adesea verificarea se face a doua zi). În final, după multe ședințe de tratament, în zonele roz devin se vor observal puncte de pigment. Cele două efecte secundare majore ale terapiei PUVA sunt arsurile solare și apariția bășicilor și ocazional o supra-pigmentare a zonei care înconjoară petele de vitiligo (hiperpigmentare). Hiperpigmentarea este de obicei o problemă temporară și dispare odată cu încetarea tratamentului.
Ce sunt ultravioletele de bandă îngustă de tip B (nb UVB)?
Ultravioletele de banda îngustă de tip B sunt unele dintre cele mai noi tehnologii folosite în tratarea vitiligo. Lămpile UVB rezolvă problema supraexpunerii la ultraviolete maximizând emiterea de radiație UV în banda îngusta 311-312 nanometri și micșorând expunerea la radiații UV inutile.
Această bandă îngustă permite administrarea tratamentului fără riscul unor arsuri severe sau a expunerii patogene la UV din game nocive. Pentru că tratamentul cu UVB nu necesita medicație, sunt evitate efectele adverse ale psoralenelor folosite convențional în terapia PUVA. Aceste beneficii au făcut sistemele nbUVB deosebit de populare în rândul bolnavilor de vitiligo. Lămpile nbUVB sunt disponibile și pentru folosire la domiciliu.
Ce este Protopic ?
Protopic (tacrolimus) este un medicament nou prescris de unii dermatologi pentru bolnavii de vitiligo. Unguentul, produs de Fujisawa Pharmaceuticals din Japonia funcționează suprimând sistemul imun în zona cu vitiligo.
Studiile au arătat un oarecare succes în repigmentarea pacienților. Protopic unguent este un produs conceput inițial pentru tratamentul dermatitelor atopice severe (eczem). În prezent prospectul nu conține mențiuni referitoare la vitiligo.
Produsul este disponibil în concentrații de 0.03% și 0.1%. Efectele secundare și riscurile Protopicului nu sunt cunoscute în totalitate și ar trebui discutate cu medicul dumneavoastră. La începutul anului 2005 a fost adăugată o atenționare medicală pe cutiile de Protopic avertizând că au fost raportate câteva cazuri de limfom și cancer de piele ulterior folosirii. Unii doctori contrazic aceste descoperiri sugerând că numărul de cazuri de limfom și cancer de piele nu este mai mare în rândul celor care folosesc Protopic decât la restul populației.
Multi specialiști sunt de părere ca vitiligo este rezultatul unui sistem imun cu funcționare defectuoasă care generează anticorpi pentru propriile celule pigmentare. Imunomodulatoarele pot inhiba celulele imune să atace melanocitele. Faptul ca este unguent și deci mai bine absorbit de piele, îl recomanda în fața imunomodulatoarelor de tip cremă cum ar fi Elidel.
Ce sunt Elidel, Aldara si Imiquimod?
La fel ca și Protopic aceste produse sunt imunomodulatoare care influențează răspunsul autoimun. Elidel conține un compus, numit pimecrolimus, similar cu cel din compoziția Protopic. Elidel se comercializează sub forma unei creme. La începutul anului 2005 pe cutiile de Elidel a apărut o avertizare datorată cazurilor raportate de limfom și cancer de piele.
Ce este pseudocatalasa (Pcat)?
Pseudocatalasa, denumita pe scurt Pcat, este o cremă care aplicată de două ori pe zi reduce nivelul peroxidului de hidrogen epidermal la nivelul pielii afectate de vitiligo. Pseudocatalasa se folosește de obicei în combinație cu terapia UVB de bandă îngustă. Formula originala este disponibila numai în Germania. Nu au fost efectuate studii independente pentru determinarea eficientei tratamentului cu pseudocatalasă.
Ce este Ratokderm?
Ratokderm este o tehnologie pentru tratarea vitiligo disponibila în Italia. Ratokderm folosește un fascicul de UVB de banda îngustă care se aplica pe zonele depigmentate. Compania producătoare spune că această tehnologie permite pacienților să renunțe în totalitate la folosirea medicamentelor și unguentelor complementare folosite adesea în tratamentul vitiligo. Ratokderm este similar cu laserul excimer, disponibil în Statele Unite.
Ce este laserul excimer?
Un laser excimer este un fascicul concentrat de lumina UV care direcționat asupra zonelor cu vitiligo nu afectează pielea pigmentată din jur. Dezvoltat de Dr. James Spencer la Spitalul Mount Sinai din New York, tratamentul are avantajul că nu necesită altă medicație și nu are niciun efect secundar.
Ce este V-Tar?
V-tar este o soluție pe baza de gudron de cărbune ce conține agenți naturali antiinflamatori și antioxidanți. V-tar a fost utilizat cu succes în cazul multor pacienți cu dereglări hipopigmentare. Soluția nu pătează pielea și se aplică doar o dată pe saptămână, ceea ce o face convenabilă multor pacienți.
Ce este grefarea de piele?
În cazul unei grefe autologe de piele, medicul îndepărtează piele dintr-o parte a corpului pacientului și o atașează într-o alta. Acest tip de grefare este uneori folosită în cazul pacienților cu pete mici de vitiligo. Există câteva complicații în cazul unor asemenea intervenții: apariția infecțiilor, aspect neuniform al pielii sau chiar incapacitatea de a se pigmenta. Tratamentul cu grefe de piele durează mult, este scump dar are efecte bune pentru unii pacienți.
Ce este transplantul autolog de melanocite?
În cazul acestei proceduri, medicul recoltează de la pacient o bucățică de piele pigmentată normal pe care o pune apoi într-un vas de laborator care conține o soluție care încurajează dezvoltarea melanocitelor. Odată ce melanocitele din cultură s-au multiplicat, medicul le transplantează în zonele depigmentate ale pacientului. Procedura este încă în stadiul experimental.
Ce este Melagenina?
Melagenina a fost dezvoltata în Cuba în urma cu 20 de ani folosind placenta umana. În prezent este folosită placenta de la animale. Compania din Cuba care vinde produsul promite o rata mare de succes dar unii pacienți nu au prezentat niciun rezultat în urma tratamentului. Instrucțiunile recomandă aplicarea cremei de câteva ori pe zi, urmata de 15 minute de lumină naturală. În 1998 a fost anunțata Melagenina Plus care necesită o singură aplicare pe zi. Compania pretinde că pigmentarea pielii este încurajată de conținutul de clorură de calciu al produsului.
Ce sunt Novitil/Sinvitil/Dermabest?
Novitil (produs de compania Dermabest) este un produs topic natural ce conține vitamine, fitonutrienti și antioxidanți. Sinvitil este un gel ce conține extract de proteolipide.
Ce este depigmentarea?
Depigmentarea presupune eliminarea restului de pigment din piele pentru a alinia culoarea pielii pigmentate cu cea a zonelor deja depigmentate. Pentru cei care au vitiligo pe mai mult de 50% din suprafața corpului, depigmentarea poate fi o opțiune. Pacienții aplică medicamentul monobenzylether sau hydroquinon de două ori pe zi în zonele pigmentate până când acestea ajung de culoarea petelor de vitiligo.
Cei sub tratament trebuie să evite contactul direct al pielii cu alți oameni pentru cel puțin două ore de la aplicare. Efectul secundar major al terapiei prin depigmentare este de natură inflamatorie și constă în înroșire sau umflare. De multe ori depigmentarea este urmată de mâncărime și piele uscată. Procesul este permanent și ireversibil. În plus, cei care au urmat acest tratament vor fi pentru totdeauna foarte sensibili la lumina soarelui.
Sunt anumite zone ale corpului mai greu de tratat decât altele?
Din anumite motive, unele zone ale corpului (mâini, picioare, zonele unde parul a devenit alb) sunt mai greu de tratat. Experții în vitiligo afirmă însa ca orice zona poate fi tratată cu suficientă perseverență.
Poate fi folosit solarul în locul PUVA sau nbUVB?
Specialiștii spun că paturile pentru bronzare nu pot fi folosite în locul lămpilor PUVA sau nbUVB. Problema solariilor este că lămpile din dispozitivele de bronzare emit un spectru mult mai larg de radiații UV și nu sunt la fel de sigure și eficiente pentru cei care se tratează de vitiligo.
Pot fi tratate petele de vitiligo din zona genitală?
Între 25 și 40% din cei care suferă de vitiligo prezintă depigmentare în zona genitală. Pentru mulți pierderea pigmentului are un efect asupra încrederii în sine și asupra vieții sexuale.
Zona genitala poate fi tratată și răspunde foarte bine la tratament. Terapiile tradiționale (crema cu steroizi, PUVA) au fost folosite pentru tratarea zonei genitale la femei și bărbați cu rezultate excelente.
Este sigură aplicarea unor tratamente pentru vitiligo pe fața și în jurul ochilor?
Cel mai mare risc pentru ochi este expunerea la ultraviolete. Când vă tratați fața, puteți purta ochelari speciali iar pentru zonele afectate din jurul ochilor, pleoapele trebuie ținute închise.
Este permanentă repigmentarea unei pete?
În momentul de față, produsele disponibile pentru tratamentul vitiligo se adresează simptomelor (petele) și nu cauzei ascunse care le provoacă, cauza care nici măcar nu e înțeleasă pe deplin de lumea medicala. După repigmentarea petelor, unii pacienți afirmă că pigmentul a rezistat o perioadă lungă de timp și nu s-au înregistrat recidive.
Se pare că o pata care pare complet repigmentata are o șansa mai mare de a rămâne repigmentată. În același timp, un număr semnificativ de pacienți afirmă că odată cu oprirea tratamentului, zonele anterior repigmentate încep să-și piardă din nou pigmentul. Dermatologii recomanda diverse forme de întreținere a pigmentului dobândit (tratamente UV, creme). Este important să începeți tratamentul imediat ce ați observat apariția unor pete noi.
De ce să mă obosesc să tratez boala dacă permanența repigmentării nu e o certitudine?
Acesta este un gând frecvent în rândul celor cu vitiligo. Pentru mulți, simpla urmare a unui tratament este o unealtă emoționala în lupta cu boala. În al doilea rând, cu cât este mai mare zona afectată cu atât va fi mai greu de repigmentat la momentul când vor fi disponibile tratamente mai bune. Se preconizează că în următorii 5-10 ani va fi dezvoltată o terapie revoluționară pentru vitiligo.