Implanturile cu afamelanotide si VITILIGO

afamelanotide

Exista multe teorii privind cauzele vitiligo si procesul prin care aceasta boala se extinde insa studiile au demonstrat ca pierderea melanocitelor din piele poate fi cauzata de o scadere la nivel circulator si in leziunile cutanate a hormonului natural alfa-melanocortin (α-MSH).

 

Peptida afamelanotide a fost dezvoltata ca o varianta sintetica pentru α-MSH si s-a dovedit ca induce repigmentarea pielii prin melanogeneza si prin urmare reduce impactul radiatiei UV asupra pielii expuse la soare.

 

Originile acestei peptide pot fi trasate incepand cu anul 1991 dar de atunci nu au existat multe descoperiri in ceea ce priveste proprietatile de repigmentare pentru tratamentul vtiligo.

 

Afamelanotide se gaseste in comert sub numele de Melanotan si Melanotan II fiind vandut ca produs pentru obtinerea unui bronz natural fara nevoia de expunere la soare. Exista chiar si o comunitate extinsa (melanotan.org) a utilizatorilor de Melanotan care au documentat rezultatele obtinute cu acest produs prin injectii subcutanate sau spray nazal pentru autobronzare.

 

Afamelanotide este numele international neinregistrat al moleculei sintetice Nle4-D-Phe7-α-MSH, initial dezvoltata ca melanotan-1 si mai apoi CUV1647 de catre Clinuvel. Un analog al Melanotan-1 a fost dezvoltat sub numele de Melanotan-II. Produsele ce poarta numele de melanotan 1 si 2 si se gasesc de vanzare ca injectii pentru autobronzare nu sunt aprobate de catre organismele de reglementare internationale. Insa, o comunitate extinsa (melanotan.org) ai utilizatorilor acestei peptide au notat rezultatele obtinute in timpul folosirii injectiilor sau a spreiului nazal pentru autobronzare, Melanotan.

 

In lume au fost lansate avertizari privind siguranta folosirii acestor produse de catre organizatii sanitare din SUA, Mariea Britanie, Danemarca, Irlanda si Norvegia.

 

Compania Australiana Clinuvel a fost prima care a anuntat un studiu clinic pentru repigmentare in cazul vitiligo folosind afamelanotide. Rezultatele acestui studiu au fost publicate la sfarsitul anului 2012.

In ceea ce priveste demararea programului INSPIRE (International SCENESSE® Pilot Repigmentation Evaluation) pentru evaluarea medicamentului revolutionar SCENESSE® (afamelanotide) ca si terapie de repigmentare pentru Vitiligo, Dr Mark Lebwohl, profesor si sef al departamentului de dermatologie la Spitalul Mount Sinai din New York, cercetator in programul Clinuvel, a declarat: „Sunt de parere ca acesta reprezinta un progres major si cu un impact puternic pentru vitiligo, o boala pentru care nu avem tratamente eficiente adecvate”. „Am fost incantati de viteza cu care pigmentul a reaparut.”

Metoda folosita de Clinuvel pentru administrarea afamelanotide este implantul subcutanat. Aceasta administrare combinata cu fototerapie UV-B de banda ingusta (nbUVB) s-a dovedit ca induce o repigmentare mai rapida si mai profunda. Citand din articolul publicat despre studiu: „Toti pacientii au avut prezentat zone foliculare si confluente de repigmentare la un interval situat intre 2 zile si 4 saptamani dupa implantul initial care au progresat semnificativ pe durata tratamentului. Toti pacientii au prezentat hiperpigmentare difuza.”

In caz ca va intrebati ce este un implant de Afamelanotide si ce implica aceasta procedura, am adunat informatii puse la dispozitie de beneficiarii acestor implanturi in cadrul testelor clinice.

Implantul are o marime de 10 pe 3 milimetri, este alb si cu aspect cerat. Beneficiarului ii este administrata o anestezie locala prin injectie in partea dreapta jos a abdomenului, se face o incizie iar implantul este introdus sub piele cu un forceps, zona fiind apoi cusuta. Cicatricea ramane vizibila dar se vindeca in timp iar implantul poate fi simtit sub piele pana este absorbit in totalitate.

Desi acest tratament nu este disponibil inca, Clinuvel intreprinde masuri legale pentru introducerea acestuia in viitorul apropiat ca si tratament pentru mai multe afectiuni precum vitiligo, fotodermatoze si prevenirea cancerului de piele.
 

Tags