Ajută medicamente pentru psoriazis și artrită psoriazică în tratamentul vitiligo?

vitiligo apremilast otezla

Cu trecerea timpului, petele vechi de vitiligo devin din ce in ce mai greu de tratat. De aceea am fost surprins să citesc despre succesul unei femei de 52 ani ale cărei pete vechi de 20 ani s-au repigmentat in urma unui tratament cu un medicament pentru psoriasis si artrită psoriazică. Cazul a fost raportat de o echipa medicală din Statele Unite formată din Sara Huff și Lorie Gottewald de la Universitatea Toledo din Ohio.

Articolul menționează că istoricul medical al femeii indică ineficiența altor tratamente în ameliorarea petelor de vitiligo. Astfel pacientul era dornic să incerce un tratament cu un medicament nelicentiat FDA pentru tratamentul vitiligo dar pentru care studii medicale recente ar fi sugerat o eficiența largă. Numele medicamentului folosit este Apremilast. Dupa 6 săptămâni, pacienta a raportat reaparitia unor zone cu pigment pe mâini, o zona care de obicei răspunde greu tratamentelor. In același timp femeia a raportat și hiperpigmentare in zona periorală. Ca terapie suplimentară pacienta a primit și serii de injecții cu corticosteroizi.

 

Dupa 5 luni de tratament femeia a observat continuarea repigmentarii pe mâini și antebraț. Dupa 6 luni de tratament, pacienta a raportat repigmentare pe brate, picioare, piept și față. Înainte de reapariția pigmentului zonele respective s-au înroșit, fără a fi expuse anterior la soare. La 13 luni de la începerea tratamentului, femeia și-a recăpătat pigmentul în proporție de 60-70% pe mâini și brațe și repigmentarea a continuat pe față. Prospectul medicamentului menționează efecte secundare precum diaree, dureri de cap, greață, vărsături, scădere în greutate și depresie dar pe durata tratamentului se pare ca pacienta nu a avut parte de vreun efect advers al folosirii medicamentului.

 

vitiligo Otezlavitiligo Otezla

vitiligo Otezla antebrat 5 lunivitiligo Otezla antebra 13 luni

 

Apremilast este un inhibitor al enzimei PDE4, un medicament conceput pentru tratamentrul pacientilor cu psoriazis si atrtită psoriazică. Medicamentul Apremilast a mai fost folosit pentru tratamentul alopeciei areata așa cum menționeaza articolul 'Alopecia areata: Animal models illuminate autoimmune pathogenesis and novel immunotherapeutic strategies' publicat in revista 'Autoimmunity Reviews' in 2016.

 

In Romania medicamentul este disponibil sub numele Otezla, tablete pentru administrare orală. O avertizare a companiei Celgene Europe Limited de comun acord cu Agentia Europeana a medicamentului si Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale sugerează o relatie de cauzalitate intre creșterea ideației și comportanentul suicidar și utilizarea apremilast.

 

Nu va bazati pe informatiile de pe acest website ca alternativa la sfaturile medicale oferite de medicul dumneavoastra. In cazul in care presupuneti ca ati suferi de o afectiune medicala, trebuie sa consultati cat mai curand un medic. In urma citirii informatiilor de pe acest website nu trebuie sa amanati obtinerea sfaturilor unui medic, sa ignorati sfaturile date de medic, să incepeți sau să întrerupeți un tratament.

 

Surse:

Sara B. Huff and Lorie D. Gottwald, "Repigmentation of Tenacious Vitiligo on Apremilast," Case Reports in Dermatological Medicine, vol. 2017, Article ID 2386234, 3 pages, 2017. doi:10.1155/2017/2386234

Gilhar A., Schrum A. G., Etzioni A., Waldmann H., Paus R. Alopecia areata: Animal models illuminate autoimmune pathogenesis and novel immunotherapeutic strategies. Autoimmunity Reviews. 2016;15(7):726–735. doi: 10.1016/j.autrev.2016.03.008.

Tags