In spatele procesului de bronzare


bronzare vitiligoA fost descoperita gena responsabila pentru declansarea procesului de bronzare in urma expunerii la lumina solara: o binecunoscuta supresoare tumorala , p53.

Bronzarea este activata de radiatiile ultraviolete si presupune cresterea productiei de melanina din celulele epidermale pentru a ajuta la protejarea lor impotriva deteriorarii ADNului.

Cercetatorii descoperisera anterior alte stagii ale procesului de bronzare dar nu initierea. David Fisher si colegii lui de la Facultatea de Medicina din Boston au aflat ca razele ultraviolete activeaza gena p53 care la randul ei porneste procesul de bronzare. Deasemenea au constatat ca celulele pigmentare de cultura carora le-a fost dezactivata gena p53 nu prezinta nici o indicatie a bronzarii. Analizand retrospectiv, Dr. Fisher admite ca p53 reprezenta un raspuns evident fiind cunoscut faptul ca respectiva gena se activeaza in urma deteriorarii ADNului in alte tesuturi.

Descoperirea poate explica aparitia petelor pigmentare la oamenii in varsta, zone ale pielii care capata o culoare inchisa FARA expunere solara. Deoarece p53 poate fi activata si de alte tipuri de stress celular aceste pete reprezinta zone unde gena a fost declansata de un alt proces (altul decat bronzarea).

Journal reference: Cell (vol 128, p 853)


Publicat de admin | 16 August 2008, 12:55

Comentarii

imaginea utilizatorului Andreea

dc am vitiligo pot face solar ????????nu e indicat <br />???????????????????????????????????

imaginea utilizatorului manuela

ba da andreea, e indicat,mie cel putin asa mi-a spus dermatologul,asa incat m-am dus la solar...efectul a fost bun, petele au inceput sa mi se inroseasca iar una din ele s-a inchis complet.Trebuie insa avut grija deoarece o expunere prea puternica poate arde pielea si asa sensibila, ceea ce ar putea crea riscul de cancer de piele,multa grija repet!Si multa sanatate!

Adaugă comentariu nou