Noi indicii pentru tratamentul vitiligo

paine gluten
Boala celiaca este o afectiune autoimuna declansata de ingestia glutenului, o proteina vegetala regasita in cereale precum graul, orzul sau secara. Debutul bolii are loc atunci cand se intalnesc urmatorii factori: predispozitia genetica la enteropatie glutenica si prezenta unui perete intestinal deosebit de permeabil.

In ultimii noua ani dr. Alessio Faisano si colegii sai de la Universitatea Maryland au studiat rolul neobisnuit al permeabilitatii intestinale in boala celiaca si in alte afectiuni autoimune. Medicul Faisano afirma ca din ce in ce mai multe dovezi sugereaza ca un trio de factori se afla la baza multor, poate a tuturor afectiunilor autoimune: o componenta de mediu prezentata corpului, o tendinta genetica a sistemului imun de a reactiona excesiv la factorul de mediu si un intestin permeabil.

 
Intr-un articol publicat in numarul din august al revistei "Sciencific American", medicul Alessio Fasano subliniaza valoarea modelului bolii celiace in intelegerea afectiunilor autoimune. Boala celiaca reprezinta singurul exemplu de afectiune autoimuna unde adaugarea sau inlaturarea unui simplu factor de mediu, glutenul, poate declansa sau stopa manifestarea bolii.

In vitiligo, baza dereglarii autoimune se crede ca este tot de natura genetica. Stresul, evenimentele traumatice, ranile si arsurile solare grave pot declansa aparitia vitiligo in cazul celor susceptibili, insa spre deosebire de boala celiaca, inlaturarea factorului declansator nu inlatura efectele bolii.

Medicul Faisno afirma ca dat fiind fundamentul comun al bolilor autoimune, cercetatorii ar putea aplica strategiile terapeutice folosite in boala celiaca pentru alte boli autoimune care duc lipsa de tratamente eficiente.

Articolul din Scientific American il puteti citi la adresa de mai jos:
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=celiac-disease-insights

Multumiri lui Nathalie de la http://vitiligocover.com/ pentru ca mi-a atras atentia asupra acestui subiect.

 

Tags