Vitiligo si disfunctiile sexuale

disfunctiile sexuale vitiligo

Datorita naturii ei, afectiunea vitiligo este uneori asociata cu o varietate de efecte psihologice negative precum timiditatea si preocuparea excesiva asupra aspectului. Efectul negativ se rasfrange si asupra relatiilor, inclusiv cele de tip sexual.

Cercetatorii de la Departamentul de psihiatrie si stiinte neurologice  au studiat problemele sexuale ale pacientilor cu vitiligo si au descoperit ca unele aspecte ale functiei sexuale sunt fost afectate negativ la grupul de femei cu vitiligo (excitare, lubrifiere, capacitatea de a atinge orgasmul) in comparatie cu grupul de control.

La pacientii de sex masculin, disfunctia a fost regasita doar la un singur nivel al activitatii sexuale si anume satisfactia in urma orgasmului. Diferentele intre cele doua genuri se datoreaza cel mai probabil factorilor psihosociali. Femeile sunt mai afectate de aceasta afectiune desfiguranta dovada fiind si disfunctiile prezentate in fiecare nivel al activitatii sexuale.
Printre femei, prelevanta disfuctiilor sexuale a fost de 62.5% pe cand la barbati procentul a reprezentat doar 11.5% din total. Intr-un studiu datand din anii 90, o patrime din pacientii cu vitiligo erau de parere ca afectiunea a interferat cu relatiile lor sexuale.

Bolnavii de vitiligo au mai prezentat si niveluri crescute ale altor afectiuni nervoase precum anxietatea generalizata si tulburari distimice (26% si 6%).

sursa: MELTEM SUKAN and FULYA MANER
Department II for Anxiety Disorders, Bakirk¨oy State Teaching and Research Hospital
of Psychiatry and Neurological Sciences, Bakirk¨oy, Istanbul, Turkey

Tags