Uleiul de bergamot

ulei bergamot
Bergamotul este un mic citric, cu o forma asemanatoare unei pere, cultivat in special in Italia. Fructul provine de la copacul cu acelasi nume, obtinut din altoirea unui lamai cu un portocal sau grapefruit.
Uleiul esential de bergamot are o aroma subtila de portocale si un substrat aromat balsamic. Acest ulei este obtinut din presarea la rece a cojilor exterioare ale portocalelor amarui de Bergamot, regiune a Lombardiei unde a fost vandut prima oara uleiul.

Utilizare medicala

Bergamotul stimuleaza pancreasul, ficatul si e cunoscut pentru efectele anti-microbiale, in special asupra bronhiilor. Motivatia utilizarii acestui ulei in cazul petelor de vitiligo provine de la proprietatile fototoxice, datorate continutului de 5-methoxypsoralen.
Uleiul de bergamot se aplica cu un betisor pe zona afectata, avand grija sa se atinga cat mai putin pielea sanatoasa din jur. Urmeaza o expunere la soare timp de 15-20 minute. Efectul dorit este o usoara inrosire a doua zi, care cu timpul se va obtine prin marirea la fiecare sedinta a timpului de expunere. Aceasta metoda terapeutica poate fi considerata corespondentul natural al terapiei PUVA (psoralen+ lampa UVA), in care psoralenul este reprezentat de uleiul de bergamot iar sursa de radiatii UVA este lumina solara.

Tags