Năutul, un posibil tratament pentru vitiligo

naut vitiligo
Năutul (cicer arietinum) este o planta leguminoasa originara din Asia Mica. Boabele de năut sunt asemănătoare celor de mazăre, singura diferența fiind excrescența caracteristica în forma de cioc. In mod convențional din năut se consuma păstăile, preparate în mâncăruri și supe iar boabele prăjite și măcinate pot fi folosite ca înlocuitor de cafea. Proprietățile năutului îl fac foarte asemănător soiei, așadar poate fi preparat în pilafuri, chifteluțe, piureuri, concentrația mare de proteine recomandându-l ca înlocuitor pentru carne.

In țara noastră năutul are o conotație negativa, fiind asociat cu vremurile de dinainte de 89, când era folosit în locul cafelei, din ce în ce mai greu de cumpărat.

Câțiva cercetători de la  Banaras Hindu University (BHU), India, afirma ca năutul ar putea sta la baza unui tratament așteptat de milioane de bolnavi de vitiligo din întreaga lume. Studiul departamentelor de chimie și dermatologie a relevat ca aplicarea unui unguent cu năut poate trata eficient vitiligo, ajutând repigmentarea și controlând eficient extinderea bolii.

Yamini Tripathi, profesorul care conduce echipa de cercetători, afirma ca a testat produsul pe 50 de pacienți cu rezultate îmbucurătoare. Cercetătorii cauta în acest moment sprijinul consiliului pentru cercetare în medicina pentru demararea unui proiect de amploare în domeniul tratamentelor pentru vitiligo.

Conform cercetătorilor, pacienții care au aplicat unguentul pe baza de năut pe zonele afectate de vitiligo au reușit sa recapete pigment în 20-90 zile.

Se pare ca eficienta unguentului celor de la BHU deriva din aminoacizii continuti in naut. "Aceștia promovează sinteza melaninei și regenerarea pigmentului", afirma profesorul Tripathi.

Medicul S.N. Ojha, un alt membru al echipei de cercetători se arata entuziasmat de posibilitatea dezvoltării unei terapii ieftine și eficiente pentru vitiligo.

Tags