OSTEODENSYS o reducere suplimentară de 5% la tratamentul cu excimer pentru vizitatorii vitiligo.ro.
Suntem încântați să oferim prin colaborare cuPentru a beneficia de reducerea de 5% menționați codul VRO5005 atunci când faceți programarea.
Programări
Strada Grigore Ionescu, nr. 20, Sector 2, București
Galerie rezultate
Față - inainte și după 10 ședințe
Gură - înainte și după 4 ședințe
Cot - înainte, după 3 și 6 ședințe
Mâini - înainte și după 20 ședințe
Genunchi - înainte și după 19 ședințe
Imaginile apartin unor medici dermatologi care au folosit terapia excimer în tratamentul pacienților 1,4 - Dr. Jose Luis Lopez Estevaranz, 2,3 -Dr. Rodriguez, 5 - Dr. Shah
Despre terapia excimer
Vitiligo poate fi o afecțiune extrem de stresantă și frustrantă, care poate afecta atât aspectul fizic, cât și încrederea în sine. Cu toate acestea, există tratamente eficiente care pot ajuta la gestionarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții. Unul dintre aceste tratamente este terapia cu lumină monocromatică excimer.
Care este diferența dintre ultravioletele de tip B de bandă îngustă (nbUVB) și excimer ?
Lămpile excimer utilizează o sursă de lumină monocromatică pentru a produce un fascicul concentrat de lumină care poate fi focalizat pe zonele afectate ale pielii. Acestea emit o lungime de undă de 308nm care are ca scop stimularea celulelor pigmentare să producă melanină, pigmentul care dă culoare pielii.
Excimer-ul asigura o terapie eficace, deoarece foloseste lungimea de unda 308 nm dovedita a fi cea mai eficienta. Tratamentul cu Exciplex poate fi ajustat pentru a ținti zonele afectate ale pielii și nu influențează zonele neafectate de vitiligo. Terapia cu UVBnb este o terapie mai convențională, dar nu este la fel de eficienta ca excimerul si nefiind tintita poate afecta și zonele sănătoase ale pielii.
Cum acționează terapia cu excimer ?
Celulele epidermului se împart, după origine, aspect microscopic și funcții, în două linii distincte: keratinocitele, care constituie marea majoritate a masei celulare și melanocitele mult mai puțin numeroase.
Vitiligo apare atunci când celulele T distrug melanocitele, celulele producătoare de pigment ale epidermei, ducând la depigmentare. Terapia cu lămpi excimer induce imunosupresia prin inhibarea proliferării keratineocitlor epidermale și induce apoptoza celulelor T. Astfel se ajunge la formarea de noi melanocite prin migrarea melanocitelor din zonele alăturate, neafectate de vitiligo. Un alt mecanism de întoarcere a pigmentului este folicular, deorece rădăcina firelor de păr conține un rezervor de melanocite.
Care sunt cele mai eficiente zone care pot fi tratate cu excimer ?
Pe primul loc este fața unde se poate ajunge la o repigmentare de 100%. Pe locul doi gâtul și corpul. Rezultate bune sunt și pe brațe, antebraț, gambe și coapse. Cu cât zona este mai osoasă și mai periferică, eficienta tratamentului scade dar sunt rezultate bune și în tratamentul coatelor, genunchilor, mâinilor, picioarelor.
Cum se desfășoară terapia cu excimer ?
Totul începe cu o evaluare din partea medicului dermatolog care în funcție de dimensiunea zonei afectate apreciază daca pacientul este un candidat bun pentru terapia cu excimer.
Fereastra aparatului de 25cm2 poate trata zone extinse dar se poate adapta și leziunilor de mici dimensiuni prin aplicarea în timpul ședințelor de tratament a unor ferestre care adaptează fasiculul luminos la zona tratată.
Doza de lumină emisă este selectă cu precizie și nu este necesară expunerea îndelungată deoarece în cazul excimerului, doza terapeurică este parametrul configurabil și nu timpul de expunere. Odată selectată doza, dispozitivul calculează singur timpul necesar pentru a furniza energia necesara apoi se oprește singur. Ședințele au o durată redusă și aparatul se asigură de furnizarea dozei potrivite pentru eritem. Într-o săptămână se fac 2-3 ședințe de tratament. La următoarea ședință medicul evaluează zona și crește doza de lumină emisă.
Cât durează terapia cu excimer ?
O ședință de tratament în clinică se termină în câteva minute. Durata totală a tratamentrului depinde de rezultate. În unele cazuri s-a observat o îmbunătățire seminifcativă de peste 50% a petelor de vitiligo după doar 12 săptămâni de tratament.
Care sunt studiile care validează terapia cu excimer ?
Sunt numeroase studii recente din Europa și SUA care validează terapia cu excimer ca eficientă și sigură
Mavilia L, Mori M, Rossi R, Campolmi P, Puglisi Guerra A, Lotti T. 308 nm monochromatic excimer light in dermatology: personal experience and review of the literature. G Ital Dermatol Venereol. 2008 Oct;143(5):329-37. PMID: 18833074. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18833074/
Park KK, Liao W, Murase JE. A review of monochromatic excimer light in vitiligo. Br J Dermatol. 2012 Sep;167(3):468-78. doi: 10.1111/j.1365-2133.2012.11008.x. Epub 2012 Aug 8. PMID: 22524428. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22524428/
Majid I, Imran S. Excimer light therapy in childhood segmental vitiligo: Early treatment gives better results. Dermatol Ther. 2020 May;33(3):e13408. doi: 10.1111/dth.13408. Epub 2020 Apr 30. PMID: 32304121. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32304121/
Surse:
Clarteis "THE USE OF EXCIPLEX IN DERMATOLOGY"
Clarteis "A Clinically Proven Excimer System for Localized Skin Treatment"