Cauzele Vitiligo

DNA vitiligo

Ce provoacă vitiligo?

Sunt multe teorii despre ce anume provoacă vitiligo însa cauzele exacte nu sunt cunoscute cu certitudine. Unii medici și oameni de știinta sunt de părere că este vorba de o predispoziție genetică sau susceptibilitate la vitiligo.

Vitiligo poate fi provocat de un cumul de factori – autoimuni, stres oxidativ (exces de peroxid de hidrogen), neurotrofic (interacțiunea dintre melanocite si sistemul nervos) și toxic (substanțe formate în procesul normal de producere al melaninei sunt de fapt toxice melanocitelor). Mecanismul implica distrugerea progresiva a anumitor melanocite probabil de catre limfocitele citotoxice.

Alți medici sunt de părere că vitiligo este un tip de dereglare autoimună în care sistemul imun al organismului vede celulele pigmentare ale pielii ca pe niste corpuri străine pe care le atacă. Baza acestei dereglări autoimune se crede că este tot de natură genetica. Stresul, evenimentele traumatice, rănile și arsurile solare grave pot declanșa apariția vitiligo în cazul celor susceptibili.

Alte teorii includ posibilitatea ca funcționarea anormală a sistemului nervos să producă o substanță care rănește melanocitele. Unii sunt de părere că melanocitele bolnavilor de vitiligo se autodistrug, eliberând produse secundare dăunatoare celorlalte celule pigmentare. Mai există și o teorie care afirmă că vitiligo este provocat in totalitate de cauze genetice și că melanocitele celor bolnavi au un defect care le face predispuse la leziuni.

Unele cazuri de vitiligo apar ca urmare a expunerii la anumite substanțe chimice, de exemplu fenolii folositi in fotografie. Rănile provocate pielii de operații sau leziuni duc uneori la vitiligo care se poate apoi extinde. Sunt acești oameni care dezvolta vitiligo in urma leziunilor traumatice susceptibili la vitiligo? Multi experti sunt de părere că da.

În final, vom menționa și teoriile alternative referitoare la vitiligo care sugereaza că dieta, nutriția și dereglările digestive joacă un rol în disturgerea melanocitelor. Unii sunt de părere că agentii patogeni interni din tractul digestiv cum ar fi proliferarea drojdiilor pot duce la apariția vitiligo.

Ce este stresul oxidativ?

Stresul oxidativ este supra-acumularea de peroxid de hidrogen în piele. Substanța e secretată de fiecare dintre noi ca urmare a proceselor biologice normale. Enzima numita catalasă separă peroxidul de hidrogen din piele în oxigen și apă. Unii din cei afectati de vitiligo au o problemă în a produce, folosi sau transporta catalasa.

Este adevarat ca genetica joaca un rol important in aparitia vitiligo?

Specialiștii sunt de părere că există o baza genetică care creaza susceptibilitate la vitiligo. În aproximativ 12% din familiile în care un membru este afectat de vitiligo, boala este prezenta și la un altul. Chiar dacă nimeni din familia dumneavoastră nu are simptome de vitiligo este posibil ca afecțiunea să se fi transmis genetic. Se crede că responsabila pentru transmiterea bolii este o combinație de mai multe gene.

Genele sunt mostenite într-o maniera aleatoare de la ambii părinți asa că doar într-unele cazuri genele care fac pe cineva susceptibil se vor regăsi la un copil. Cei care nu moștenesc un set complet de gene anormale este puțin probabil să dezvolte afecțiunea. Chiar și cei care mostenesc un set complet este posibil sa mai aiba nevoie si de un alt factor care sa declanseze aparitia petelor. In acest fel genele de vitiligo se pot transmite timp de câteva generații făra ca nimeni în familie să se îmbolnaveasca de vitiligo.

În prezent, cercetătorii analizează aspectul genetic al bolii folosind computere ca să simuleze evoluția genelor, în același timp utilizând genomul uman pentru a determina cum ar putea ajuta terapia genetică in tratarea vitiligo.

Ce este susceptibilitatea genetica?

Una dintre teoriile existente cu privire la cauzele vitiligo afirmă că predispoziția la apariția bolii este genetică și avem de-a face cu un defect în structura genetică. Deși boala este prezentă in familie în aproximativ 20% din cazuri, răman 80% dintre pacienti care declară că nu au în familie pe nimeni cu vitiligo. Specialiștii sunt de părere că nu toti cei susceptibili la vitiligo vor dezvolta boala. Studiile genetice recente prin care a fost analizat ADNul a sute de bolnavi de vitiligo au relevat informații despre operarea enzimelor în organismele celor afectati, ceea ce va ajuta pe cercetatori sa inteleaga cum sa trateze cauzele ascunse ale bolii.

La fel ca și toate genele, defectul care provoaca vitiligo poate fi transmis copiilor fără ca părinții să fie afectați de boală. Alti factori cum ar fi cei de mediu sau personalitatea ar putea juca un rol în declanșarea inițială a bolii.

Este adevarat ca expunerea la anumite substante chimice poate provoca vitiligo?

Unele substanțe chimice, în special cele folosite in fotografie, precum fenolii, pot declanșa vitiligo la cei susceptibili. Fenolii se găsesc în multe tipuri de vopsea de păr, în vopsele acrilice și în produse similare.

Care sunt alte simptome asociate cu vitiligo? Se poate ca boala să conducă la alte afecțiuni ?

În afară de petele albe, vitiligo nu are alte simptome. Ca un efect secundar, zonele depigmentate au tendința de suferi mai usor arsuri solare, de aceea sunt recomandate cremele de protecție. Deși unii specialiști sugerează că vitiligo poate avea efecte asupra culorii ochilor sau a pigmetului retinal, cazurile sunt foarte rare, iar orice fel de deteriorare a vederii este și mai rară.

Ce alte afectiuni sunt asociate cu vitiligo?

Vitiligo în sine nu duce la alte afecțiuni medicale. Totusi există o serie de dereglări autoimune care apar adesea la pacienții cu vitiligo și pot avea cauza in aceleași tulburări genetice.

Dereglările tiroidei, în special hipotiroidismul, sunt frecvente la bolnavii de vitiligo și mulți medici sunt de părere că tratarea dereglarilor tiroidei este un pas important in tratarea vitiligo. Alte afecțiuni autoimune sunt mult mai rare: alopecia areata, anemia provocata de incapacitatea organismului de a asimila vitamina B12, lupus si ocazional diabet. Nu este recomandat să vă îngrijorați că veti fi afectat de aceste afecțiuni însă cunoașterea simptomelor lor poate fi de folos.

În ce fel este legată funcționarea tiroidei de vitiligo?

Glanda tiroida

Tiroida este o glandă de forma unui fluture situată sub mărul lui Adam care joaca un rol important in controlarea metabolismului. Ea produce hormonii tiroidei T4 si T3, substante care călatoresc prin sange în fiecare parte a corpului și spun organismului cât de repede să funcționeze și cum să utilizeze energia.

Pentru că apariția vitiligo poate fi asociată unui numar mare de funcții ale organismului, o tiroidă sănătoasa poate fi un pas important în tratarea depigmentarii.

Ce este alopecia areata?

Alopecia areata este o afecțiune comună comparativ cu vitiligo care constă în pierderea părului din scalp sau alte zone. De obicei începe cu un petec mic, rotund si neted. Boala apare la barbații si femeile de toate vârstele dar cel mai adesea debutul are loc in copilarie. Foliculii de par afectati devin foarte mici, iși pierd orice formă de protecție și nu mai dezvoltă fire de păr vizibile pentru câteva luni sau ani. Boala nu este legată de chelia clasica la barbati, o afectiune genetică mult mai răspândită.

Studiile medicale sugerează că sistemul imun este îndemnat să suprimare foliclii de păr. Alopecia areata este una din afecțiunile cele mai apropiate de vitiligo datorită naturii ei autoimune. Totusi, doar un numar restrâns din cei cu vitiligo sunt afectați și de alopecia areata. Anumite simptome cum ar fi pierderea pigmentului prezentă în cazul alopeciei areate fac ca unii pacienți să fie diagnosticați initial gresit cu alopecie în loc de vitiligo. Examinarea medicală atentă determină usor care dintre afecțiuni este prezentă.

Alopecia areata

Sunt anumite tratamente pe care ar trebui sa le evit daca sunt insarcinata?

Cu siguranță unele medicamente pot ajunge la fetus prin placentă. Chiar și radiațiile ultraviolete pot constitui un risc. Dacă sunteți însărcinată consultați dermatologul și obstetricianul în legătură cu riscurile diferitelor tratamente pentru vitiligo.

Dacă sunt însarcinată și am vitiligo, copilul va moșteni boala?

Cei mai mulți bolnavi de vitiligo nu au rude afectate.

Există un risc sporit de a dezvolta cancer de piele dacă sunt bolnav de vitiligo?

Deși există controverse în lumea medicală, mulți specialiști sunt de părere că nu există un risc sporit de a îmbolnăvire cu cancer de piele în rândul celor afectați de vitiligo. Medicul Paul Grimes, un expert în vitiligo afirmă “datele curente nu arata un risc crescut de aparitie a cancerului de piele nici în zonele cu pete, nici în pielea normala”

Alti specialiști sunt de părere că nu există un risc crescut în cazul melanomului dar un risc ușor mai mare pentru anumite tipuri de carcinom. Se poate vorbi o asociere între PUVA sau UVB și o crestere a cazurilor de cancer de piele in zonele cu vitiligo? Medicul Paul Grimes este de părere că nu. În literatura și articolele despre psoriazis este menționată o creștere a îmbolnăvirilor de cancer de piele în rândul celor care se tratează cu radiații UV. Dar nu este cazul pentru pacienții cu vitiligo pentru că tratamentul cu UVB și Narrow Band UVB (ultraviolete de banda ingusta) este mai puțin carcinogenic.