Apt pentru a fi politist ?

apt pentru a fi politist vitiligo

Recent, un vizitator al sitului a mentionat ca a fost respins in urma cu cativa ani la admiterea in Academia de Politie pe motiv ca are vitiligo. Asa ca am vrut sa vad daca exista un barem pentru examentul medical si astfel am avut ocazia sa rasfoiesc regulamentul de admitere si baremele medicale privind efectuarea examenului medical pentru admiterea în unităţile/instituţiile de învăţământ militar, de informaţii, de ordine publică şi de securitate naţională. Pe scurt baremele pentru admiterea in Academia de Politie, scoli de agenti de politie, scoli pentru militari de cariera, servicii de protectie si paza si alte asemenea.

In baremul disponibil pe situl de mai jos, Anexa 2 precizeaza la pozitia 300 incadrarea de inapti pentru candidatii cu Tulburări primare de pigmentare ale pielii, întinse, inestetice şi rebele la tratament - albinismul, melanodermia, vitiligo.

https://www.snlp.ro/wp-content/uploads/2016/03/OMJ__2587-C-2014_bareme_medicale.pdf

vitiligo inapt academia de politie

Astfel, un candidat care se prezinta cu o pata de vitiligo intr-o zona putin vizibila va fi declarat inapt. In schimb aflam din social media ca un candidat cu un tatuaj intr-un loc care nu e vizibil in uniforma de vara ar putea fi considerat apt, baremul nefacand referire la tatuaje. 

 

Agent Politie vitiligo

Baremul mentioneaza ca lipsa unor dinti nu este considerata un criteriu pentru declararea unui candidat inapt, iar in unele cazuri proteza poate face diferenta intre un candidat apt sau inapt.

vitiligo dinti agent politie

In mod similar de ce un candidat cu vitiligo nu poate fi considerat apt daca isi acopera petele de vitiligo cu machiaj sau tatuaj? 

 

De ce ar putea fi considerat un candidat cu vitligo inapt pentru a fi politist sau militar ? 

Expunerea prelungita in soare

Cei care sufera de vitiligo sunt sensibili la expunerea la soare. Expunerea prelungita ar putea duce la extinderea sau aparitia de pete in zone noi. Astfel un militar/politist cu vitiligo aflat in patrulare sau intr-o misiune de paza ar putea sa sufere o accelerare a aparitiei petelor. Insa in lumea moderna exista solutii de protectie solara cu factor de protectie ridicat si protectia importiva razelor UV nocive este recomandata oricui, nu numai persoanelor cu vitligo. In acelasi timp estimez, fara a avea date concrete ca sub 30% din personal se ocupa cu activitati de teren restul reprezentand personal ce are o munca de birou. Pentru acestia expunerea la soare este limitata si nu diferita de expunerea pe care o are un civil cu o profesie oarecare.

Imaginea autoritatii

Unul dintre criterii pentru candidati este să nu aibă semne particulare evidente sau tatuaje neacoperite de vestimentaţie, în ţinuta de vară;
Acest criteriu, tine probabil tine de imaginea pe care politia vrea s-o proiecteze in randul populatiei. Acestia considera ca tatuajele ar fi expresia rebeliunii sau a anumitor categorii sociale iar petele de vitiligo sau cicatricile expresia bolii sau a slabiciunii astfel politistul cu pete vizibile de vitiligo ar fi incapabil sa proiecteze o imagine de autoritate in randul populatiei. 

Care e parerea ta ?

Este o persoana cu vitiligo apta sa lucreze ca politist sau militar ?

Este discriminatorie respingerea la proba medicala a candidatilor cu vitiligo ?

In ce situatii poate vitilgo impiedica exercitarea profesiei de politist ?