Vitix si nbUVB

vitix gel vitiligo
Epiderma bolnavilor de vitiligo contine un nivel scazut al enzimei numita catalaza, responsabila pentru descompunerea peroxidului de hidrogen in apa si oxigen. De asemenea a fost descoperit chiar peroxid de hidrogen, substanta toxica pentru melanocite (celulele pigmentare).

Bazandu-se pe aceste date, cercetatorii Universitatii din Zagreb au testat eficienta si siguranta folosirii gelului Vitix in combinatie cu expunerea la radiatii UVB. Vitixul este un gel granulat, utilizat ca tratament topic in vitiligo. Medicamentul contine catalaza si superoxid dismutaza, un antioxidant enzimatic.

In studiu au fost inclusi 22 de pacienti din care 19 au finalizat ciclul de 6 luni de tratament. Bolnavii isi aplicau gelul Vitix de doua ori pe zi si erau expusi la UVB de 3 ori pe saptamana. Gradul repigmentarii a fost evaluat de catre doi dermatologi pe baza compararii vizuale a fotografiilor inainte/dupa. La sfarsitul perioadei de tratament a fost observata o repigmentare mai mare de 50% la 11 din cei 19 pacienti (57,9%). Mai mult de 75% repigmentare a fost inregistrata la 3 pacienti (15,79%), 26%-50% repigmentare la 6 pacienti (31.58%) si intre 1%-25% repigmentare a putut fi observata la un pacient (5.26%), in timp ce un singur pacient (5.26%) nu a prezentat nici un semn de imbunatatire.

Cele mai bune rezultate au fost atinse pe zonele fetei si gatului, cu mai mult de 50% repigmentare observata la 11 din 14 pacienti (78%). Nu s-a constatat dezvoltarea de noi leziuni iar efectele adverse au fost usoare si trecatoare.

Astfel, studiul cercetatorilor din Zagreb arata ca asocierea terapiei UVB de banda ingusta (narrow-band UVB) cu gelulul care contine catalaza si dismutaza este o optiune terapeutica demna de luat in seama in tratamentul vitiligo.

Pastar Z, Pasic A, Ceovic R, Kresimir Kostovic, MD University Department of Dermatology and Venereology Zagreb University Hospital Center, Salata 4, HR-10000 Zagreb Croatia

Tags