Tratament cu nbUVB (311nm) pentru copii

este sigur nbUVB pentru copii?

"Raportam experienta noastra in tratarea cu nbUVB a copiilor afectati de vitiligo. Am studiat 10 copii italieni de rasa caucaziana (sase baieti, patru fete cu media de varsta de 9.7 ani +/- 2.67 ).

 

Durata medie a tratamentului a fost de 5.6 luni, frecventa de trei ori pe saptamana in zile neconsecutive. Procentul de repigmentare a fost evaluat comparand fotografii facute inainte, in timpul si dupa terminarea perioadei de tratament. Statistic, putem vorbi de o repigmentare mai mare de 75% la cinci pacienti (5/10, 50%), intre 26-75% la trei pacienti (3/10, 30%). Dintre pacientii testati, 80% au avut un raspuns satisfacator la fototerapie.

 

Efectele adverse au fost limitate si de scurta durata. Nu au fost observate legaturi intre gradul de repigmentare si variabile precum extinderea petelor si tipul de piele. Unele zone au raspuns la tratament mai bine decat altele; cele mai bune rezultate au fost observate pe fata si gat.

 

Din experienta noastra putem spune ca petele recente de vitiligo raspund mai bine la tratament. Concluzionam ca nbUVB este o terapie eficienta si sigura pentru tratamentul pediatric al vitiligo."

 

studiu al Departamentului de Patologie Ereditara, Institutul de Dermatologie, Universitatea din Parvia, Italia