PUVA (psoralen UVA) vs. nbUVB (ultraviolete de tip B, banda ingusta)

puva vs nbuvb

Desi exista numeroase tratamente pentru vitiligo, nici unul nu functioneaza unanim pentru toti pacientii. Fototerapia PUVA (psoralen+UVA) si-a dovedit de-a lungul vremii eficienta insa terapia cu UVB de banda ingusta castiga teren ca optiune terapeutica sigura si eficienta.

Obiectiv: Compararea statistica a eficientei tratamentelor PUVA si nbUVB

Metoda: Analiza retrospectiva a unui grup de 69 de pacienti cu vitiligo care au fost tratati cu PUVA sau nbUVB la clinica institutului de dermatologie din Chandigarh, India.

Teste: Intre cele doua grupuri de pacienti am comparat: stadiul repigmentarii, numarul de tratamente pana la repigmentarea completa, aparitia de noi zone afectate sau cresterea in dimensiune a celor deja existente, efecte adverse ale terapiei, stabilitatea repigmentarii si potrivirea culorii pigmentului.

Rezultate: In cadrul grupului tratat cu PUVA (31 pacienti), 9 au prezentat repigmentare completa (23,6%) si 14 o imbunatatire moderata (36,8%), pe cand in grupul celor tratati cu nbUVB (31 pacienti), 13 au prezentat repigmentare completa (41,9%) si 10 o imbunatatire moderata (32,2%). A fost observata o stabilitate sporita a repigmentarii si o potrivire mai buna a culorii pigmentului la grupul tratat cu nbUVB.

Concluzii: nbUVB este o metoda terapeutica mai eficienta si repigmentarea indusa prin nbUVB este statistic mai stabila.

Studiu al institutului de dermatologie si venerologie din Chandigarh, India

Tags