Tratamentele pentru vitiligo recomandare de Dr. Grimes

Pearl Grimes

Medicul Pearl Grimes este directoarea Institutului pentru Vitiligo si Pigmentare din California si profesor de dermatologie la Universitatea de California, Los Angeles. Dr. Grimes a absolvit Universitatea in Washington in 1974 si a incheiat rezidentiatul la Spitalul Universitar din Washington DC in 1979. Ea isi dedica cariera dereglarilor pigmentare precum vitiligo, melasma sau hiperpigmentari si a publicat peste 100 de articole pe aceste teme.

In ultimii ani dr. Grimes a contribuit prin mai multe studii la intelegerea patogenezei vitiligo si la determinarea eficientei, sigurantei si mecanismelor de vindecare ale noilor metode terapeutice.

“Vitiligo are o frecventa asemanatoare la toate tipurile de piele. Efectele psihologice sunt insa cele mai devastatoare la pacientii de culoare.”, afirma dr. Grimes.

Terapia topica

Determinarea tratamentului potrivit pentru un pacient cu vitiligo depinde de intinderea petelor. Pentru pacientii cu o intindere de pana la 15% din suprafata corpului, exista cateva optiuni terapeutice precum corticosteroizii (ex. Clobetasol), calcipotriol si imunomodulatorii topici (ex. Elidel, Protopic).

“In anul 2002, am documentat prin munca noastra eficienta si siguranta utilizarii inhibitorilor de calcineurin in tratamentul vitiligo, precum si valoarea acestor agenti in atingerea repigmentarii. Ulterior, repigmentarea a fost confirmata si de alte studii ” a declarat Pearl Grimes intr-un interviu pentru Dermatology Times.

Imunomodulatorii topici sunt o parte integranta din arsenalul de lupta al dr-ului Grimes, efectele benefice manifestandu-se in special la folosirea lor pe pe fata si gat. Doctorul Grimes recomanda colegilor sa discute avertizarea existenta pe cutiile de imunomodulatoare: “Chiar daca nu exista dovezi in studiile clinice si epidemiologice  privind cresterea riscului de cancer dupa expunerea la aceste preparate topice, este important sa ne educam pacientii”.

Fototerapia

Fototerapia este o alta varianta pentru tratarea zonelor limitate cu vitiligo. Pentru aceasta sunt disponibile unitati cu laser sau ultraviolere, precum Laserul Excimer 308 nm, unitatile cu radiatii UVB filtrate (290 – 320 nm) si dispozitivele ce incorporeaza atat module UVA cat si UVB.

Dr. Grimes afirma ca unitatea mixta UVA+UVB este un cal de povara in institutul ei, unde o foloseste pentru tratarea pacientilor in combinatie cu oxoralen de concentratie diluata (0.001 si 0.01%.). Rezultatele obtinute sunt substantial mai bune decat in cazul folosirii singulare a laserului excimer.

Atunci cand vitiligo afecteaza mai mult de 15-20% din suprafata corpului, terapia cu UVB de banda ingusta este solutia cea mai eficienta.
“In acest moment limitez folosirea PUVA la pacientii a caror boala rezista tratamentului cu UVB. PUVA este cu siguranta eficient dar radiatiile UVB sunt mai simplu de administrat si au mai putine efecte secundare”, afirma dr Grimes.

Terapiile combinate

Cateva studii recente au examinat folosirea radiatiilor UVB in combinatie cu tratamentele topice. Unul dintre ele a relevat ca nu a aparut nici un beneficiu prin adaugarea de tacrolimus topic unui regim de tratament cu UVB. Alte doua studii au raportat un raspuns pozitiv la adaugarea de pimecrolimus sau tacrolimus. 

Dr Grimes avertizeaza asupra riscului potential de cancer de piele in cazul combinarii acestor tratamente. “Personal, nu recomand acest regim dual.”
Totusi combinatia de nbUVB si extract de polypodium leucotomos, o feriga cu proprietati antioxidante din regiunile tropicale s-a dovedit a fi utila conform unui studiu publicat in care pacientii supusi acestei terapii combinate au prezentat o repigmentare semnificativa. 1*

Alte terapii

Pe baza datelor clinice pozitive, Dr. Grimes afirma ca a folosit vitaminele E si C, coenzima Q10, acid folic, vitamina B12, multivitamine si acid alfa lipoic in regimurile sale de tratament pentru pacienti.

Tratamentul chirurgical este o optiune pentru pacientii cu vitiligo focal si segmental stabil, care nu au raspuns la alte forme de tratament.
Dr. Grimes afirma ca preferatele ei in tratamentul chirurgical sunt grefele punch insa o noua tehnica promite sa revolutioneze grefarea de piele. Cunoscuta sub numele de ReCell, implica recoltarea celulelor autologe (provenite de la acelasi organism) printr-o grefa de suprafata, urmata de procesarea imediata a tesutului pentru creearea unei populatii extinse de celule pigmentare, apoi plasarea pe tesutul afectat, supus in prealabil la dermoabraziune.

Sursa: Treating vitiligo Cheryl Guttman. Dermatology Times. Cleveland: Nov 2008. Vol. 29, Iss. 11; pg. 35, 2 pgs

1*. Middelkamp-Hup MA, Bos JD, Rius-Diaz F, Gonzalez S, Westerhof W. Treatment of vitiligo vulgaris with narrow-band UVB and oral Polypodium leucotomos extract: a randomized double-blind placebo-controlled study. J Eur Acad Dermatol Venereol. (2007) 21.7: 942-950.