Laserul XTRAC

xtrac vitiligo psoriazis

xtrac vitiligo psoriazis

Laserul XTRAC este una dintre cele mai noi metode recunoscute de comunitatea medicala pentru tratamentul eczemelor, dermatitelor atopice, psoriazisului si ceea ce ne intereseaza pe noi, vitiligo. XTRAC face parte din categoria laserelor excimer, o tehnologie datand din anii 70. In principiu, laserul excimer combina procesele chimice cu radiatiile ultraviolete: un gaz inert (argon, krypton sau xenon) si un gaz reactiv (flor sau clor) care in conditiile stimularii electrice potrivite conduc la crearea unei pseudo-molecule ce poate exista doar in strare energizata si care da nastere luminii laser din spectrul ultravioletelor.

In mod special, frecventa de 308nm din gama ultravioletelor de tip B s-a dovedit eficienta pentru tratarea diverselor dermatoze precum vitigo si psoriazis, descoperire pe care se bazeaza in prezent terapia cu lampi nbUVB. Insa, laserul excimer XTRAC dezvoltat de PhotoMedex actioneaza exclusiv asupra zonei afectate fara a interactiona in vreun fel cu pielea sanatoasa, inconjuratoare. Astfel este eliminata problema hiperpigmentarii zonelor adiacente leziunilor de vitiligo tratate cu terapie conventionala UV. Un alt avantaj il reprezinta micsorarea timpului de expunere, o sesiune de tratament completa desfasurandu-se in doar cateva minute.

In timp ce in terapia conventionala UV expunerea la radiatii este oarecum haotica, singurul mijloc de dozare fiind timpul de expunere, laserul excimer permite o dozare exacta a radiatiilor (in jouli), precum reglajul volumului la un casetofon.
Pe scurt, terapia cu laser excimer duce tratamentul UVB 311 nm cu un pas mai departe cu dezavantajul ca poate fi administrata doar in cabinetul dermatologului, un astfel de echipament fiind deosebit de costisitor. In prezent, dupa cunostintele mele nu este disponibil nicaieri in Romania.

Sursa: www.photomedex.com . Imaginile sunt proprietatea PhotoMedex si dr. David J. Friedman, Israel

 

laser xtrac

Tags