Aspecte psihologice caracteristice copiilor si adolescentilor cu vitiligo


copii vitiligo tineriINTRODUCERE: Numeroase studii caracterizeaza pacientii cu boli cornice de piele ca fiind vulnerabili psihologic, in principal deoarece boala le afecteaza relatiile sociale si alte aspecte ale vietii. Scopul studiului este sa determine daca sunt diferente semnificative ale nivelurilor de anxietate, ale severitatatii simptomelor depressive si a prezentei evenimentelor cu potential ridicat de stress intre pacientii cu vitiligo si tinerii normali.

METODA: 33 de pacienti cu vitiligo cu varsta intre 10-15 ani si un grup de control de 60 subiecti sanatosi de aceiasi varsta au fost inclusi in acest studiu. Au fost efectuate examinari clinice pentru a determina tipul de vitiligo; simptomele depressive au fost examinate utilizand scara Birleson iar nivelul de anxietate a fost evaluat cu ajutorul scarei Spielberg. Pentru determinarea frecventei evenimentelor stresante a fost folosita scara Risk.

REZULTATE: Adolescentii cu vitiligo nu au prezentat semne mai pronuntate de anxietate sau depresie decat subiectii sanatosi; diferentele nu s-au aratat nici la testarea pe scara Risk in ceea ce priveste evenimentele cu potential ridicat de stress.

CONCLUZIE: Lipsa diferentelor dintre cele doua grupuri examinate s-ar putea datora varstei puberale a subiectilor care nu sunt inca foarte concentrati asupra propriului aspect fizic. Este posibil ca declansarea timpurie a vitiligo sa fie un "factor protector", permitandu-le copiilor sa dobandeasca mecanisme compensatorii pentru rezolvarea problemelor legate de boala, canalizandu-si interesele si aspiratiile in activitati care nu depend de aspectul fizic.

 

Prcic Sonja, Durovic Dusanka, Duran Verica, Vukovic Dusan, Gajinov Zorica
rezumat al unui articol publicat in revista "Medicinski pregled", Serbia
; foto: Romania Libera


Publicat de admin | 16 August 2008, 15:49

Comentarii

imaginea utilizatorului pilica  iuliana

exista vreun tratament pentru a se vindeca de boala de piela numita vitiligo,,,,

imaginea utilizatorului doina

eu tot am vitiligo :cry:

imaginea utilizatorului ...

si eu...spatele meu arata ca harta europei....si cand te gandesti ca anul trecut erau doar 3 pete cat jumatate de unghie<br /> :cry:

imaginea utilizatorului ......

si eu sm descoprit k am aqm 2 zile :sad:(:*:*:...ma simt asa de naspa

imaginea utilizatorului anda

am descoperit ieri ca baietelul meu de aproape 12 ani are vitiligo, si sint..., darimata psihic, simt ca nu il pot ajuta si acest lucru ma omoara. Nu stiu prea multe despre aceasta boala, astfel ca , daca ma poate ajuta cineva cu informatii despre evolutie, efecte, stopare a acesteia as fi foarte recunoscatoare. Urmeaza ca de astazi sa incepem tratament cu vitix si am tot citit fel si fel de pareri contradictorii

imaginea utilizatorului Fane

Si eu am aflat acum 3 zile ca am vitiligo <br /><br />Exista vreun tratament???

imaginea utilizatorului ....

am aflat ieri k am si eu acesta boala sau ce este cine imi poate spune ce tratamente pot opri acesta boala??am ceva reteta pt cv medicamente din germania....mai stie cineva altfel de tratament????va rog sp k sunt disperata

imaginea utilizatorului diana

Am avut si eu aceasta boala , dar m-am tratat...Tratamentul se numeste VITIX (care se gaseste in farmacii si poate fi atat sub forma de crema dar si tablete si pt a-si face efectul trebuiesc luate impreuna)...si o alta crema care se numeste DAIVOBET....pastilele se iau dimineata dupa micul dejun si se foloseste crema VITIX....iar seara se foloseste crema DAIVOBET...tratamentul se face cam trei luni...medicul meu este singurul care mi-a recomandat acest tratament si se pare ca si-a facut efectul...mult succes:*:* :-)

imaginea utilizatorului diana

P.S: a da si feriti-va de soare:*

imaginea utilizatorului gabriel

Nu e asa de interesant studiul in primul rand ca au amestecat 33 de pacienti cu vitiligo cu un grup de 60.E normal cand sunt mai multi ca tine sa nu fi chiar asa stresat de aspectul fizic.Dar sa puna un copil cu v. intre 30....sa vada rezutele

imaginea utilizatorului M

Asta e procedura pentru toate studiile stiintifice: se foloseste un grup de bolnavi si un grup de control.

Adaugă comentariu nou