Despre radiatiile UV


radiatiile UVUltravioletele sunt radiatii cu o lungime de unda cuprinsa intre 200nm si 400nm. Termenul de "ultraviolet" se refera la faptul ca radiatia are o frecventa mai mare decat a luminii de culoare violet. De aceea, ultraviolete sunt invizibile pentru ochiul uman.
Spectrul UV poate fi descompus in trei benzi: UVA, UVB si UVC

Ultraviolete de tip C (UVC), 100 - 280 nm. - folosite in lampi germicide.
Ultraviolete de tip B (UVB), 280 - 315 nm. - bronzare, aplicatii industriale
Ultraviolete de tip A (UVA), 315 - 400 nm. - folosite in bronzare si terapia PUVA pentru psoriazis.


Surse naturale de radiatii UV

Spectrului de radiatii elecromagnetice produs de soare variaza intre 100 si 106 nm (nanometri; nanometrul este un submultiplu al metrului, 1nm=10-9m). Soarele emite radiatii X, ultraviolete, lumina vizibila, infrarosie si unde radio. Este dificil de stabilit energia radiatiilor UV care ajung pe pamant la un moment dat. Aceasta depinde de latitudine, ora, anotimp, nori, umiditate si altitudine. Cea mai mare parte a radiatiilor UV solare sunt de tip UVA. Radiatiile UVC si UVB sunt absorbite de stratul de ozon si ajung intr-o mica masura pe pamant.
Surse artificiale (lampi UV fluorescente)

Unul dintre beneficiile oferite de fototerapie il reprezinta invariabilitatea din timpul tratamentului. Radiatiile ultraviolete au diverse aplicatii medicale precum tratarea psoriazis, vitiligo sau acneei. Radiatiile UVA se folosesc impreuna cu psoraleni (senzibilizatori ai pielii) in tratarea psoriazis si vitiligo. In ultima vreme acest tratament a pierdut din popularitate datorita riscului crescut de aparitie a cancerului de piele.

UVB de banda ingusta (311nm) au fost identificare avand cel mai scazut risc de cancer, arsura solara sau imbatranire prematura a pielii.

Mecanismul nbUVB in tratamentul vitiligo poate fi descris astfel: radiatiile au un usor efect imunosupresiv (stoparea raspunsului autoimun, responsabil de distrugerea melanocitelor). In acelasi timp, pe fondul stoparii raspunsului autoimun, radiatiile nbUVB promoveaza dezvoltarea celulelor pigmentare ramase in foliculii de par. Aceste celule nou formate migreaza spre zonele unde melanocitele au fost pierdute si le inlocuiesc.


Publicat de admin | 22 Februarie 2011, 23:39

Comentarii

imaginea utilizatorului Torica

Unde se pot gasi lampile UVB,in spitale,la cabinete particulare?Stie cineva de asemenea tratamente pt. vitiligo?As fii tare recunoscatoare pt un asemenea raspuns!Multumesc!

imaginea utilizatorului gabi

Si totusi de ce se recomanda plaja de dimineata, "cand sunt ultraviolete"?

imaginea utilizatorului nicoleta

Am fost dignosticata de 2 zile cu acesta boalasi inca nu imvine sa cred,si in acest moment ma jelesc pt ca sunt sub stare de soc.Fac tratament cu vitiskin si protopic dupa 2sptamani ma duc la control daca nu dau inapoi vom continua cu tratament cu laser,petele sunt mici(piper)insa stiu ca se vor extinde si asta ma sperie ingrozitir.

Ma poate ajuta cineva cu un sfat?Va rog frumos.

.

 

 

 

Adaugă comentariu nou