Poți deveni polițist dacă ai vitiligo ?

Autor mircea | Publicat 2020/07/12 | Ultima actualizare 2023/05/07
apt pentru a fi politist vitiligo

Recent, un vizitator al sitului a menționat că a fost respins în urmă cu cațiva ani la admiterea în Academia de Poliție pe motiv că are vitiligo. Așa că am vrut sa văd daca există un barem pentru examentul medical și astfel am avut ocazia sa răsfoiesc regulamentul de admitere si baremele medicale privind efectuarea examenului medical pentru admiterea în unităţile/instituţiile de învăţământ militar, de informaţii, de ordine publică şi de securitate naţională. Pe scurt baremele pentru admiterea in Academia de Poliție, școli de agenți de poliție, școli pentru militari de carieră, servicii de protecție si pază și alte asemenea.

În baremul disponibil pe situl de mai jos, Anexa 2 precizează la poziția 300 încadrarea de inapți pentru candidații cu Tulburări primare de pigmentare ale pielii, întinse, inestetice şi rebele la tratament - albinismul, melanodermia, vitiligo.

https://www.snlp.ro/wp-content/uploads/2016/03/OMJ__2587-C-2014_bareme_medicale.pdf

vitiligo inapt academia de politie

Astfel, un candidat care se prezintă cu o pată de vitiligo într-o zonă puțin vizibilă va fi declarat inapt. În schimb aflăm din social media de pe contul Poliția Română că un candidat având tatuaje în locuri în care nu sunt vizible în uniforma de vară ar putea fi considerat apt, baremul nefăcând referire la tatuaje. 

 

Agent Politie vitiligo

Baremul menționeaza că lipsa unor dinți nu este considerată un criteriu pentru declararea unui candidat inapt, iar în unele cazuri proteza poate face diferența între un candidat declarat apt si unul declarat inapt.

vitiligo dinti agent politie

În mod similar, de ce un candidat cu vitiligo nu poate fi considerat apt dacă îsi acoperă petele de vitiligo cu machiaj sau tatuaj? 

 

De ce ar putea fi considerat un candidat cu vitiligo inapt pentru a fi polițist sau militar ? 

Expunerea prelungită la soare

Cei care sufera de vitiligo sunt sensibili la expunerea la soare. Expunerea prelungită ar putea duce la extinderea sau apariția de pete în zone noi. Astfel, un militar sau un polițist cu vitiligo aflat în patrulare sau într-o misiune de pază ar putea să sufere o accelerare a apariției petelor. Însa în lumea modernă există soluții de protecție solară cu factor de protecție ridicat și protecția împortiva razelor UV nocive este recomandată oricui, nu numai persoanelor cu vitligo. În același timp estimez, fără a avea date concrete că doar 30% din personal într-o astfel de instituție se ocupă cu activități de teren restul reprezentând personal care desfășoară o munca de birou. Pentru aceștia, expunerea la soare este limitată și nu diferă de expunerea solară de care are parte un civil cu o profesie oarecare.

Imaginea autorității

Unul dintre criterii pentru candidați este să nu aibă semne particulare evidente sau tatuaje neacoperite de vestimentaţie, în ţinuta de vară;
Acest criteriu, ține probabil de imaginea pe care poliția vrea s-o proiecteze în rândul populației. Concepția autorului baremului este că tatuajele ar fi expresia rebeliunii sau a anumitor categorii sociale iar petele de vitiligo sau cicatricile expresia bolii sau a slăbiciunii astfel polițistul cu pete vizibile de vitiligo ar fi incapabil să proiecteze o imagine de autoritate in rândul populației. 

Care e părerea ta ?

Am adresat vizitatorilor două întrebări privind criteriul de excludere a candidatilor cu vitiligo la examenul pentru Academia de Politie. Am colectat peste 100 răspunsuri și în cea mai mare majoritate aceștia consideră măsurile drept discriminatorii. Reamintesc cele două întrebări: 

  • Este o persoană cu vitiligo aptă să lucreze ca polițist sau militar?
  • Este discriminatorie respingerea la proba medicală a candidaților cu vitiligo?

 

Nu există o situatie reală care să împiedice o persoană care are aceasta afecțiune să exercite profesia de politist. Sunt student la medicină veterinară și sufăr de vitiligo. Anul acesta s-a înființat poliția pentru protecția animalelor la care, bineînteles că nu pot aplica din cauză că am vitiligo. Mi se pare rușinos și discriminatoriu pentru că nu pot sa am aceasta profesie din cauza culorii pielii mele. Trebuie doar să mă resemnez cu gandul că indiferent de cât de bun sunt în domeniul medical veterinar, culoarea pielii mele îmi stă în cale. Și atunci mă intreb: De ce suntem marginalizați, noi, cei cu astfel de probleme? Până la urmă toți oamenii sunt diferiți și nu cred că aspectul contează atât de mult, sau cel putin asta credeam. Oricum totul stă în mana autoritatilor “competente”
Marius

Nu consider că împiedică in nici un fel
Ștefan

În nicio situație!
Victor

Nu cred că vitiligo poate încurca exercitarea profesiei
Bogdan

Nu poate impiedica exercitarea profesiei de politist în niciun caz.
Radu