Alopecia Areata

Alopecia Areata

Alopecia areata este o forma de cadere a parului in care foliculii de par raman intacti si sunt vizibili la inspectie. Aceasta afectiune autoimuna lezeaza regiunea de bulb a foliculului de par. Din motive necunoscute, celulele autoimune ataca regiunea foliculului, in mod normal aflata in afara supravegherii imune a organismului. Atacul provoaca caderea firelor de par fara a aduce distrugeri permanente foliculului. In timp, este posibil ca parul sa creasca la loc.

In Statele Unite, alopecia areata este o afectiune destul de comuna, cu o prevalenta de 0.1-0.2%. Unul din cinci pacienti are o ruda cu aceasta boala.

In cazul scalpului normal, 90-95% dintre foliculii de par sunt in faza anagena (crestere), iar restul de (5-10%) sunt in faza telogena (cadere). Fiecare folicul trece prin aceste stadii in mod independent. Semnalele care provoaca oprirea cresterii si intrarea in faza telogena sunt in prezent necunoscute.

Cauze frecvente ale caderii parului, fara lezarea foliculului

  • Afectiuni severe
  • Nasterea
  • Hormoni (ex: in hipotiroidism)
  • Toxine (ex: anticoagulanti, chemoterapie, metale grele, vitamina A)
  • Deficiente de micronutrienti (ex: lipsa de fier sau zinc)
  • Distrugere fizica a firului de par (prin impletire stransa sau smulgere obsesiva)
  • Autoimune (ex. alopecia areata)

In alopecia areata, caderea parului in faza telogenica este localizata pe scalp, sprancene, gene si barba (desi pot fi afectate toate zonele acoperite cu par). Afectiunea se manifesta prin aparitia de ‘petece’ rotunde sau ovale lipsite de par. Aceasta cadere a parului este de obicei asimptomatica.

In alopecia areata sunt diferite tipare ale aparitiei bolii: alopecia areata (localizata), alopecia totalis (pierderea totala a parului de pe scalp) si alopecia cu tipar ofiasis (caderea unor benzi de par la periferia scalpului temporal si occipital)

Alte informatii despre alopecia areata

  • Schimbari la nivelul unghiilor (10-20% dintre pacienti) – gaurire, incretirea longitudinala, fragilitate
  • Poate fi asociata cu alte afectiuni imunologice: rinita alergica, astm, dermatita atopica, boli ale tiroidei, vitiligo, anemie pernicioasa, boala Addison

Cursul clinic al alopeciei areate este variabil. Parul poate reveni in cateva luni de la prima manifestare a bolii. La 30% dintre pacienti cresterea apare dupa 6 luni, la 50% dupa 1 an si la 75% dupa 5 ani. Episoadele recurente ale bolii sunt uneori legate de probleme emotionale. Agentii utilizati in tratament sunt conceputi sa suprime cauza caderii parului, adica sistemul imun scapat de sub control.

Alopecia areata poate fi tratata cu corticosteroizi si minoxidil (2-5%). Injectiile cu corticosteroizi sunt facute la fiecare 4-6 saptamani. Un risc al injectiilor este subtierea pielii dar acest efect secundar dispare cu timpul. Majoritatea pacientilor raporteaza semne ale cresterii parului in primele 6 saptamani.

Tratarea alopeciei areate extinse poate implica utilizarea imunoterapiei topice sau terapia cu radiatii UV.Rezultatele biopsiei scalpului pot influenta tratamentul. Atunci cand inflamatia este minora, terapia cu minoxidil 5% poate fi cea mai potrivita alegere pentru tratament dar cand inflamatia e majora, utilizarea in plus a corticosteroizilor este benefica.

Sursa: “Alopecia areata” John Kraft and Charles Lynde, MD, FRCPC

Tags