Despre vitiligo

diagnosticul vitiligo

Ce este vitiligo?

Vitiligo este o afecțiune care duce la apariția de pete albe pe suprafata pielii. Petele sunt provocate de distrugerea sau slăbirea melanocitelor (celule pigmentare, responsabile de culoarea pielii) iar rezultatul direct este pierderea sau oprirea producerii pigmentului. Mulți doctori și cercetători sunt de părere că vitiligo este o afecține a sistemului autoimun. Deși nu se știe exact ce provoacă acest raspuns autoimun exagerat, în fiecare an se găsesc din ce în ce mai multe răspunsuri. Vitiligo afectează doar culoarea pielii. Textura și celelalte calități rămân neschimbate.

Ce este o afecțiune autoimună?

Putem vorbi de o afecțiune autoimună atunci când sistemul imun reacționează împotriva propriilor organe si țesuturi. O dereglare autoimună NU este o imunodeficiență. La cei afectați de vitiligo, sistemul imun privește celulele pigmentare ca pe corpuri străine și le ataca, ceea ce duce la slăbirea sau distrugerea lor. Alte exemple de dereglări autoimune sunt: hipertiroidismul, alopecia areata si lupus.

Ce este o melanocită (celulă pigmentară)?

O melanocită este o celula specializată, localizată in piele, care produce melanină (pigment). Surprinzător, toți oamenii au același număr de celule pigmentare, însă cei cu pielea mai închisă la culoare dețin celule pigmentare care pot înmagazina mai multă melanină. În imaginea de mai jos, celula cu ramificații, marcata ‘M’ reprezintă melanocita. Culoarea maronie din celula este melanina, distribuită uniform în piele cu ajutorul ramificațiilor.

Ce este melanina?

Melanina este pigmentul maroniu din pielea si părului animalelor vertebrate, derivat din aminoacidul tirozina. Este sintetizată de celule speciale numite melanocite care au și rolul de stocare a melaninei.

Care sunt simptomele vitiligo?

Cei afectati de vitiligo observă in primă fază pete sau zone albe pe suprafața pielii. Tegumentul își păstrează textura normală iar la unii pacienți depigmentarea este însoțită de o ușoară mâncărime. Petele albe sunt mai observabile în zonele expuse la soare: mâini, picioare, brațe, fată și buze. De obicei vitiligo apare într-una din 3 dispuneri cunoscute:

Dispunere focală – depigmentarea e limitată la una sau câteva zone
Dispunere segmentală – petele apar doar pe o anumita parte a corpului (stânga sau dreapta)
Dispunere generalizată – depigmentara apare în ambele părti ale corpului, într-un model bilateral. Aceasta este cea mai comună dispunere la bolnavii de vitiligo.

Pe langa petele albe, la unii pacienți se observă fire de par alb in scalp, gene, sprâncene sau barbă.

Sunt unele zone mai predispuse la apariția bolii?

Din motive necunoscute, anumite zone ale corpului sunt afectate cu preponderență. Printre acestea se numară fața, picioarele, articulațiile, degetele, genunchii si organele genitale. Dintre teoriile care încearcă să enunțe motivele pentru care aceste zone sensibile sunt afectate cu predilectie menționăm prezețta multor terminatii nervoase, natura osoasă a zonelor, prezența glandelor sudoripare etc.

Dispunere frecventa a petelor de vitiligo

Cum evoluează vitiligo?

Severitatea pierderii pigmentului diferă de la persoană la persoană. În cele mai multe cazuri vitiligo începe dintr-o zonă mică iar cu timpul apar alte pete în timp ce acelea deja existente cresc în suprafață. La unii bolnavi de vitiligo dispunerea și dimensiunea petelor poate rămane neshimbată pentru ani de zile. Ocazional petele de vitiligo se pigmentează spontan, fără niciun fel de tratament. Mulți pacienti observă asta într-un anumit moment din viață.

Este posibil ca depigmentarea să fie însoțită de mâncărime?

Unii pacienti pot simți o mâncărime (prurit) a pielii anterior sau în timp ce are loc depigmentarea. Studiile efectuate nu au relevat un motiv pentru această mâncărime.

Se vor extinde petele de vitiligo în timp?

În cele mai multe dintre cazuri, vitiligo progresează lent odata cu trecerea timpului dar nu exista nicio posibilitate de a prezice dacă într-un anumit caz vitiligo va progresa sau nu. Evoluția bolii este de cele mai multe ori lentă și pot trece ani de zile fară apariția de noi pete. Unii bolnavi raportează repigmentări spontane, fără nici un fel de tratament. Folosirea noilor tehnologii și tratamente poate însă stopa extinderea petelor.

Ce este vitiligo segmental?

La unii bolnavi, vitiligo este limitat la câteva zone ale corpului. Acestă dispunere poartă numele de vitiligo segmental. Cei afectati pot suferi și de o combinație de vitiligo segmental si vitiligo generalizat.

Ce este vitiligo generalizat?

La cei mai multi pacienti, vitiligo se dezvoltă într-o mainera generalizată, în dispunere bilaterală, adică dacă apare o pată pe un genunchi, adesea va apărea și pe celălalt.

Este vitiligo contagios?

Vitiligo NU este contagios. Pentru a dezvolta vitiligo trebuie să fii susceptibil genetic.

De unde provine cuvântul “vitiligo” și ce înseamnă?

Se crede ca “vitiligo” vine din limba latină. Prima parte a a cuvântului, “viti”, provine din latinescul “vitium”, însemnând urmă sau pată. Sufixul, “ligo”, este o terminație frecventă în latină și înseamnă “a provoca”, “a produce”.