Michael Jackson si depigmentarea

Michael Jackson vitiligo
In cazul in care tratamentele incercate de catre bolnavii de vitiligo nu dau nici un rezultat si raportul dintre pielea depigmentata si pielea sanatoasa este foarte mic, bolnavii de vitiligo au posibilitatea sa-si uniformizeze culoarea pielii prin depigmentare. Anumite medicamente precum monobenzileter sau hidrochinon aplicate topic pe zonele care mai au pigment, distrug melanocitele (celulele pigmentare) conferind pielii o culoare uniforma. Optiunea depigmentarii este una extrema datorita caracterului ireversibil iar cei care au ales sa se depigmenteze vor ramane pentru totdeauna sensibili la soare.
 
In ultimele zile am auzit cele mai fanteziste pareri despre schimbarea pe care a ales-o Michael Jackson. Diversi specialisti si-au dat cu parerea in cadrul unor emisiuni despre imposibilitatea unei evolutii atat de abrupte a bolii si despre utilizarea de catre cataret a pretextului afectiunii pentru a-si satisface o asa zisa obsesie de a deveni din negru, alb.

Nu exista fotografii explicite cu petele de vitiligo ale lui Michael in stadii intermediare ale bolii dar asta nu inseamna ca ele nu au existat. Este posibil ca superstarul sa fi ales sa le camufleze atat cat a fost posibil, apoi sa se arate pubilcului intr-o noua forma, la sfarsitul transformarii.

In imaginile de mai jos se gaseste prezentatorul TV Lee Thomas care la 25 ani a descoperit cateva pete albe pe scalp, inceputurile unei boli care s-a extins pe jumatate din fata. La servici, cand prezinta stirile, foloseste machiaj pentru a camufla petele de vitiligo.

 
Lee Thomas
 
 
Exemplul lui Lee Thomas si a altor milioane ca el ne spune sa nu neglijam posibilitatea ca Michael Jackson sa se fi depigmentat din cauza vitiligo, alegand apoi sa-si uniformizeze culoarea pielii. Superstarul trebuia sa apara pe scena, sa cante si sa danseze ceea ce ar fi dus la stergrea oricarui machiaj camuflant.

Vitiligo este o boala stigmatizanta: unii bolnavi nu vor sa iasa din casa, altii devin deranjati de privirile oamenilor de pe strada, altii sufera depresii puternice si unii aleg chiar sa se sinucida.

In timp ce lumea nascocea cele mai ciudate scenarii care sa justifice modificarea culorii, Michael a ales sa fie retinut in a pomeni boala care a condus in final la cea mai mediatizata schimbare de aspect fizic din istorie. In ciuda atitudinii cantaretului, capitalul de imagine adus de Michael afectiunii vitiligo, intr-o perioada in care singurii care auzisera de boala erau medicii dermatologi si pacientii, nu va putea fi egalat de nici o organizatie cu obiectivul precis de popularizare a bolii.