Șase motive pentru a alege un sistem UVB de banda ingusta

lampă UV vitiligo

1.Sistemul este conceput pentru a fi folosit acasa, astfel sunt evitate sedintele de tratament scumpe si indelungate din cabinetul medicului dermatolog.

2. Induce repigmentarea zonelor cu vitiligo (click pe imagine pentru marire)

Pete vitiligo pe față, în zona ochilor

repigmentare vitiligo  repigmentare vitiligo

repigmentare vitiligo  repigmentare vitiligo

repigmentare vitiligo  repigmentare vitiligo

Pete vitiligo pe gât

repigmentare vitiligo  repigmentare vitiligo

repigmentare vitiligo  repigmentare vitiligo

repigmentare vitiligo  repigmentare vitiligo

repigmentare vitiligo

Conform specificațiilor fabricantului, într-o saptamana se vor face maximum trei ședinte de tratament. De exemplu:

  • luni
  • miercuri
  • sambata

Se incepe cu o expunere de 40 secunde. Daca a doua zi de la tratament pielea din zona cu vitiligo nu a devenit roz expunerea (in urmatoarea sedinta de tratament) creste cu 20 secunde. Atata timp cat observam o usoara inrosire a pielii a doua zi, timpul de expunere ramane acelasi. Atunci cand pielea nu se mai inroseste inseamna ca e momentul sa marim expunerea cu 20 secunde. Exemple timpi de expunere:

  • 20 secunde
  • 40 secunde
  • 1 minut
  • 1 minut 20 secunde
  • [...]
  • 5 minute

Expunerea maxima nu trebuie sa depaseasca 5 minute. Cu timpul in zonele rosii vor aparea mici puncte de pigment (se poate observa in poze tranzitia saptamana 3 - saptamana 7). Punctele de pigment cresc in dimensiuni si treptat acopera zona afectata. Repigmentarea poate continua si dupa incetarea tratamentului.

 

3. Studii stiitifice ale unor institurii medicale de prestigiu crediteaza terapia UVB de banda ingusta drept cel mai eficient remediu pentru vitiligo: [extrase]

#1 “Ultravioletele de banda ingusta, tip B, un tratament eficient si bine tolerat de bolnavii de vitiligo”
Lubomira Scherschun, MD; Jane J. Kim, MD; Henry W. Lim, MD. Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie. VOL 44, Numarul 6. Iunie 2001

Sapte pacienti cu vitiligo au fost tratati timp de un an cu nbUVB. Cinci din cei sapte au obtinut o repigmentare de 75% dupa o medie de 19 tratamente.

CONCLUZIE: Tratamentul a dus la o repigmentare rapida a pacientilor, inclusiv cei cu fototipurile de piele IV si V. La fel ca si studiile precedente, acest raport indica ca nbUVB este o optiune terapeutica eficienta si bine tolerata de bolnavii de vitiligo

 

#2 “Tratament cu nbUVB (311nm) pentru copii”
Brazzelli V, Prestinari F, Castello M, Bellani E, Roveda E, Barbagallo T, Borroni G.
Departamentul de patologie umana si ereditara, Institutul de Dermatologie, Universitatea din Parvia, Italia.

Raportam experienta noastra in tratarea cu nbUVB a copiilor afectati de vitiligo. Am studiat 10 copii italieni de rasa caucaziana (sase baieti, patru fete cu media de varsta de 9.7 ani +/- 2.67 ). Durata medie a tratamentului a fost de 5 luni, frecventa de trei ori pe saptamana in zile neconsecutive. Procentul de repigmentare a fost evaluat comparand fotografii facute inainte, in timpul si dupa terminarea perioadei de tratament.

CONCLUZIE: Statistic, putem vorbi de o repigmentare mai mare de 75% la cinci pacienti (5/10, 50%), intre 26-75% la trei pacienti (3/10, 30%). Dintre pacientii testati, 80% au avut un raspuns satisfacator la fototerapie. Efectele adverse au fost limitate si de scurta durata. Unele zone au raspuns la tratament mai bine decat altele; cele mai bune rezultate au fost observate pe fata si gat.

 

#3 Tratament pentru vitiligo generalizat la copii
M. D. Njoo, MD, PhD and W. Westerhof, MD, PhD. Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie. Vol 42, Number 2, Part 1. February 2000

Copii au fost tratati de doua ori saptamanal timp de un an. Impactul psihologic al bolii si al tratamentului au fost evaluate inainte/dupa. 75% repigmentare la 53% din pacienti si o stabilizare a bolii la 80%.

CONCLUZIE: nbUVB reprezinta o optiune terapeutica eficienta si sigura pentru tratarea copiilor cu vitiligo; de asemenea poate imbunatati calitatea vietii.

 

4. Nu e necesara utilizarea unui psoralen pe durata tratamentului. Psoralenii sunt substante care sensibilizeaza pielea inaintea expunerii la radiatii UVA. Adesea folosirea lor aduce cu sine efecte adverse precum greata si durerile de stomac.

5. Reduce probabilitatea arsurilor severe sau eritemului, frecvente in terapia PUVA conventionala.

6. Rezultatele tratamentului nu se lasa mult asteptate, dupa 5-8 saptamani putem observa primele puncte de pigment (cca. 3 sedinte /saptamana)

Tags